Chapel Lands North Chailey

An Early Victorian Chapel finished with Roman Cement converted to a dwelling in the 1940s with later unsightly additions. Little evidence of  original “chapel” configuration except for  nice curved oak truss bottom chords concealed within the attic void.  The brief was to design an extension and alterations to provide generous kitchen, utility and living accommodation with additional bedrooms at first floor. Various solutions were explored  and planning permission was successfully obtained for an “L” shaped extension, however the clients then decided to explore further options and we produced some 8 further designs and even suggested the removal of all later work and flooring to reinstate the original chapel typology and recasting the remaining floor area as a stand alone  2 storey wing linked to the chapel “frontispiece”  maximise the clarity of the scheme  and the stunning south facing views.

This entry was posted in Historic houses, Private houses. Bookmark the permalink.

Comments are closed.